Aardbeving 2010 in Haïti herdacht

In Haïti is de aardbeving van drie jaar geleden herdacht tijdens een sobere plechtigheid. Op 12 januari 2010 werden grote delen van de hoofdstad Port-au-Prince verwoest. Het dodental is altijd onduidelijk gebleven: officieel zijn het er 100.000, anderen gaan uit van 80.000. President Michel Martelly legde een krans bij een massagraf aan de rand van Port-au-Prince, waar de slachtoffers van de ramp zijn begraven. De Amerikaanse oud-president Bill Clinton was als VN-gezant voor Haïti daarbij aanwezig. Eerder op de dag was er een korte ceremonie bij het verwoeste nationale paleis in de hoofdstad.

President Martelly bedankte andere landen en organisaties in haar toespraak voor hun hulp, maar zei erbij dat het weinig effect heeft: nog maar eenderde van het toegezegde geld is binnen. Drie jaar na de ramp leven zo’n 300.000 Haïtianen nog altijd onder erbarmelijke toestanden in kampen. Na de  aardbeving werd het land getroffen door orkanen, aardverschuivingen, een cholera-epidemie en sterk toegenomen criminaliteit. De president zei dat veel van het geld door ngo’s is gebruikt voor noodhulp. Van wederopbouw is nog geen sprake. Hij pleitte voor betere samenwerking tussen de regering en hulporganisaties. Gisteren maakte de Europese Unie bekend dat er 30,5 miljoen euro wordt uitgegeven voor hulp aan mensen in vluchtelingenkampen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>