Orkaan Irene spaart Haïti en koerst richting Bahama’s

De orkaan Irene koerst richting Bahama’s, maar heeft Haïti gespaard. Aanvankelijk zag het er naar uit dat de monsterstorm het door de aardbeving van vorig jaar zo zwaar geplaagde land vol zou treffen, maar Irene veranderde van koers en waaide langs het noorden van het eiland. In Haïti en de Dominicaanse Republiek zijn wel mensen geëvacueerd uit vrees voor overstromingen, vanwege aanhoudende regenval. Irene nam een tijdje in kracht af, maar het Amerikaanse Hurricane Centre schroefde de wervelwind weer op naar de derde categorie.

Irene raast nu met windstoten tot zo’n 185 kilometer per uur over het zuidoosten van de Bahama’s. Berichten over aanzwellen en afzwakken van de orkaan spreken elkaar tegen. Weerkundigen verwachten dat de orkaan nog verder in kracht kan toenemen, naarmate de Amerikaanse kust in zicht komt, maar anderen denken dat de orkaan zal afzwakken doordat zij boven koeler water waait. Mogelijk bereikt Irene dit weekend de oostkust van de Verenigde Staten. Florida en North & South-Carolina hebben al voorzorgsmaatregelen genomen. Ook noordelijk gelegen gebieden, zoals de dichtbevolkte kusten van New Jersey en New York, zijn op hun hoede.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>