B.B. King – koning van de blues – overleden

download (1)Blueslegende B.B. King is donderdagnacht in zijn woning in Las Vegas in zijn slaap overleden. Hij werd 89 jaar. Begin mei maakte hij bekend dat hij thuis werd verzorgd, na twee ziekenhuisopnames wegens te hoge bloeddruk en diabetes. Riley Ben King gebruikte als muzikant lange tijd de naam Blues Boy King en kortte dat later af tot B.B. King. Blues en B.B. King leken onlosmakelijk aan elkaar verbonden: hij werd The King of Blues genoemd.

Hij  debuteerde in 1949 met ‘Miss Martha King’, maar brak in 1951 door met ‘Three O’Clock Blues’ en werd een van de belangrijkste muzikanten voor de opkomst van R&B. Tot zijn zeventigste trad hij nog zo’n 300 keer per jaar op. In zijn hele leven stond hij ruim 15.000 keer op de planken. The King of Blues won vijftien Grammy’s en gold als een van de beste gitaristen aller tijden. Hij bracht meer dan 50 albums uit. Grote hits waren ‘Whole Lotta Love’, ‘You Know I Love You’ en ‘Everyday I Have the Blues’. Zijn nummer ‘The Thrill is Gone’ werd uitgeroepen tot een van de beste nummers aller tijden. In 1980 werd hij opgenomen in de Blues Hall of Fame en in 1987 in de Rock and Roll Hall of Fame.

[videostrip guid="012036006"]

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>