Nieuwjaarsconcert staat stil bij begin Eerste Wereldoorlog

Dit jaar is het een eeuw geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak: op 28 juli 1914. Bij het Nieuwjaarsconcert in Wenen werd hier alvast bij stilgestaan, met muziek die ‘een bijzonder accent legt op de verbroederende rol van die muziek’. De Wiener Philharmoniker werd dit jaar voor de tweede maal gedirigeerd door Daniel Barenboim.

De Argentijns-Israëlische pianist en dirigent was dit jaar de keuze voor het concert, omdat hij al langere tijd als vredesactivist optreedt in het conflict tussen Israël en Palestina. Zo heeft hij in 1999 de West-Eastern Divan Orchestra opgericht, een orkest met jonge muzikanten uit Israël, de Palestijnse gebieden en andere landen in het Midden-Oosten. De Eerste Wereldoorlog begon feitelijk in Wenen met de eerste oorlogsverklaring van Oostenrijk-Hongarije aan Servië, nadat op juli de Habsburgse troonopvolger Frans Ferdinand in Sarajevo was vermoord.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>