Ook dode vogels Zeewolde droegen zeer besmettelijke vogelgriepvariant

IMG_20161011_154145Tot nu toe zijn zeker 1.250 dode vogels gevonden rondom de Gouwzee bij het Noord-Hollandse Monnickendam, die de zeer besmettelijke variant H5N8 van de vogelgriep  droegen. Nu blijkt ook bij wilde watervogels in de buurt van Zeewolde de gevaarlijke variant te zijn geconstateerd. H5N8 is voor vogels uiterst besmettelijk en zou ook kunnen worden overgedragen op mensen.

Dat gebeurt zelden en getroffen mensen ervaren dat als een vorm van lichte griep. De besmettelijke variant werd ook al aangetroffen bij wilde vogels in verschillende andere Europese landen, zoals Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Het ministerie van Economische Zaken heeft aanvullende maatregelen genomen. Er gold al een ophokplicht, maar vanaf maandag mogen buitenstaanders bij pluimveebedrijven niet naar binnen en moeten bezoekers van dierentuinen en kinderboederijen ver weg blijven bij gevogelte. Verder geldt er een jachtverbod op water vogels en is het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels verboden.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>