VS waarschuwt zwangere vrouwen niet naar landen te gaan waar ze het zika-virus kunnen oplopen

350px-Map_of_South_AmericaHet Amerikaanse instituut voor volksgezondheid CDC raadt zwangere vrouwen aan niet af te reizen naar gebieden waar ze het zika-virus kunnen oplopen. Er geldt een negatief reisadvies voor delen van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, waaronder Suriname. Het zika-virus wordt overgedragen door muggenbeten. Volwassenen worden meestal niet ernstig ziek, maar bij ongeboren kinderen kan het virus leiden tot geboorteafwijkingen. De symptomen- koorts en huiduitslag en gewrichtspijn – lijken op tropenziekten als knokkelkoorts of chikungunya.

Na een week is het leed geleden, maar dat geldt niet voor kleine kinderen. In Brazilië waren het afgelopen jaar veel besmettingen met zika. Er werden 3500 gevallen van microcephalie geregistreerd, waarbij de hersenen van een baby niet zijn volgroeid, met verstandelijke beperkingen en soms zelfs dood als gevolg. Er loopt onderzoek naar het verband tussen zika-besmetting en geboorteafwijkingen. Het virus bleek vaak voor de komen bij baby’s van moeders die het virus hadden opgelopen. Zolang dat onderzoek loopt, raadt het CDC zwangere vrouwen af naar gebieden te gaan waar het virus rondwaart. Er bestaat geen vaccin of medicijn tegen. Mensen wordt aangeraden bedekkende kleding te dragen en zich goed in te smeren met een muggenwerend middel.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>