Veroorzaakt Monsanto kanker?

avaaz_org[1]Topwetenschappers waarschuwen ervoor dat Monsanto’s onkruidverdelger waarschijnlijk kanker veroorzaakt. EU-regelgevers proberen hier snel op te reageren, maar Monsanto zet alles op alles en eist van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat zij hun baanbrekende rapport in te trekken. Alleen met een massale publiekscampagne kunnen wij dit gif in de ban doen. Avaaz roept op tot het tekenen van de petitie op haar website (bron: persbericht).

Het reguleringsstelsel heeft de reputatie een speelbal van de agro-chemische industrie te zijn. Maar wij hebben op dit moment een unieke kans: de EU beoordeelt glyfosaat opnieuw en vergelijkbare processen zijn gaande in de VS, Canada en Brazilië. Nederland, Sri Lanka en El Salvador overwegen al een verbod. Het gevaar is overduidelijk: dit gif wordt gebruikt op ons voedsel, onze velden, onze speeltuinen, en onze straten. Monsanto sputtert hard tegen. Glyfosaat is het belangrijkste ingrediënt van RoundUp, de chemische hoeksteen van Monsanto’s genetisch gemodificeerde imperium, en ze verdienen er €5,5 miljard per jaar aan.

De corporatie beweert dat het WHO-rapport studies negeert die aantonen dat glyfosaat veilig is. Maar deze wetenschappers zijn 17 van de beste oncologiedeskundigen ter wereld: zij hebben een uitvoerige analyse gedaan van studies die onafhankelijk zijn, niet uitgevoerd door bedrijven die goedkeuring van hun product nastreven. Toezichthouders zijn vooral aangewezen op tests die uitgevoerd worden door de bedrijven die proberen om gifstoffen te verkopen!

Belangrijke resultaten worden achtergehouden voor het publiek, omdat ze ‘commercieel vertrouwelijke informatie’ bevatten, en 58% van de wetenschappelijke panels in de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid hebben nauwe banden met de industriesector. Een aantal landen heeft al een verbod op glyfosaat ingevoerd. Nu de EU, de VS, Canada en Brazilië dit opnieuw overwegen, hebben wij een ongelooflijke kans om wereldwijd het tij te keren. Vijftig jaar geleden werd Monsanto’s bestrijdingsmiddel DDT overal gebruikt, totdat het baanbrekende boek ‘Dode Lente’ liet zien dat het kanker kan veroorzaken: het werd een decennium later verboden.

Als nu opnieuw mensen het slachtoffer worden, moet dit niet nog eens tien jaar lang in de schappen liggen. Laten wij nu voorzorgsmaatregelen eisen. Doe mee en vertel het door, roept Avaaz op: ‘Wij hebben het al eerder gedaan: we hielpen mee om een tijdelijk verbod binnen te slepen op bijendodende neonicotinoïden in de EU, om een enorme zaadfabriek van Monsanto tegen te houden in Argentinië. Laten wij nu onze gezondheid beschermen en ervoor zorgen dat wij niet worden gebruikt als laboratoriumratten. Dit zou een doorbraak kunnen zijn in de strijd voor de veilige en duurzame landbouw die onze wereld nodig heeft.’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>