Tropische ziekte chikungunya rukt op in Cariben

Curacao-CIA_WFB_Map[1]De tropische ziekte chikungunya rukt op in het Caribisch gebied. Volgens de GGD zouden op Curaçao al zo’n 20.000 mensen besmet zijn, 10 procent van de totale bevolking. Chicunhunyaskoorts wordt overgebracht door de mug die het dengue-virus verspreidt. De ziekte is niet dodelijk, maar leidt wel tot hoge koorts, huiduitslag en zeer zware gewrichtspijnen.

De koorts verdwijnt na 1 tot 2 weken, maar de gewrichtspijnen kunnen maanden tot jaren aanhouden. Er bestaat geen vaccin tegen het virus. In ons land waarschuwt het RIVM vakantiegangers voor het virus. Er valt weinig tegen te doen, alleen zorgen dat je niet gestoken wordt: gebruik bedekkende kleding,. slaap onder een klamboe en smeer je goe in met deet [een middel om insecten van je af te houden], adviseert Jaap van Dissel van het RIVM. Ook moeten mensen uit de buurt blijven van stilstaand water: daar broeden muggen. Vorig jaar dook chikungunya op in het Caribisch gebied. Op Sint-maarten brak het virus begin dit jaar uit, in juni werd op Bonaire het eerste geval gemeld en op Curaçao begin augustus.

[videostrip guid="012016351"]

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>