Op Madagaskar is de pest uitgebroken

Kaart_Afrika(nl)Op het Afrikaanse eiland Madagaskar is de pest uitgebroken. Sinds augustus zijn er 119 mensen besmet geraakt, van wie er 40 zijn overleden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een snelle verspreiding van de ziekte in de hoofdstad Antananarivo. Tot nu toe telt de stad één dode en twee zieken, maar doordat de stad dicht bevolkt is en de sanitaire voorzieningen slecht zijn, krijgt de pestbacterie grote kans om zich uit te breiden.

De ziekte wordt overgedragen door vlooien, die zich vaak in de vacht van ratten en andere knaagdieren schuilhouden. De overheid probeert de ziekte te bestrijden met insecticiden, maar de vlooien, die de bacterie verspreiden, zijn veelal resistent tegen het middel dat wordt gebruikt om de insecten te bestrijden. Mensen die door een besmette vlo worden gebeten, krijgen meestal een vorm van builenpest die met antibiotica goed te behandelen is, maar als de bacterie in de longen komt, krijgt de patiënt longontsteking, vaak met dodelijke afloop.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>