‘Supermug’ bedreiging voor Nederland

Er is een mug in opkomst die ziektes beter kan overbrengen dan de gewone huissteekmug: een kruising tussen deze mug en haar uit het zuiden overgewaaide tweelingzusje, de molestusmug. Onderzoekers van de Wageningen University zijn bang dat zo’n ‘supermug‘ een bedreiging kan vormen, als er in ons land een virus actief wordt. De molestusmug lijkt op de huissteekmug, maar is ook in de winter actief en steekt het liefst zoogdieren (waaronder mensen) en soms vogels. De huissteekmug steekt alleen in de zomer: het liefst vogels en soms zoogdieren.

De wetenschappers denken dat kruisingen van beide muggensoorten net zo gulzig bloed gaan halen bij vogels als bij zoogdieren en dan kunnen ze bij het overbrengen van ziektes als brug fungeren tussen vogels en zoogdieren (waaronder mensen). Zo kan de gevaarlijke West-Nijlziekte, een virus in Afrika, Amerika en sinds kort in Zuid-Europa meeliften op de molestusmog. De kans is groot dat zo’n virus zich sneller kan verspreiden via muggenkruisingen. Die ziekte komt overigens nog niet in Nederland voor. Op de Wageningen University staat een hoog beveiligd muggenlaboratorium waar onderzoekers testen doen met het West-Nijlvirus.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>