Heroïne helemaal terug in VS

Heroïne is weer helemaal terug in de Verenigde Staten. De dood van de beroemde acteur Seymour Hoffman heeft de Amerikanen wakker geschud. Zondag werd hij dood aangetroffen in zijn appartement in New York. Hij was overleden aan een overdosis heroïne, gemixt met fentanyl. . Op de dag dat hij stierf, overleden ook honderd andere verslaafden aan een overdosis. In de afgelopen vier jaar is het aantal heroïnedoden in de VS sterk gestegen; vorig jaar waren het er 40.000. De doden vallen vooral aan de oostkust van de VS.

Heroïne wordt vaak versneden met bakpoeder en pijnstillers, zoals fentanyl, een middel dat honderd keer sterker is dan morfine. Die mix maakt heroïne zwaar giftig en dodelijk. Een van de oorzaken van de toename kan zijn dat artsen eind jaren negentig – aangespoord door farmaceutische bedrijven – met gulle hand pijnstillers voorschreven. Daar raakten veel mensen verslaafd aan en dat heeft er  toe geleid dat pijnstillers tegenwoordig moeilijker te verkrijgen zijn. Veel verslaafden weken daarom uit naar heroïne, dat ook veel goedkoper is dan veel pijnstillers. Zo is het waarschijnlijk ook met Hoffman gegaan: hij was verslaafd aan medicijnen, voor hij naar de heroïne greep.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>