Paniek in VS om hersenetende amoebe

In de Verenigde Staten is paniek uitgebroken na de ontdekking van een hersenetende amoebe in het water. De watervoorziening in St. Bernard Parish, een county in de buurt van New Orleans in de staat Louisiana, is besmet met Naegleria fowieri, beter bekend als ‘hersenetende amoebe‘. Volgens de autoriteiten is de kans op besmetting zeer klein, maar toch zijn de prijzen van flessenwater inmiddels flink gestegen. Sommige mensen durven zelfs niet meer te douchen. In augustus overleed een jongetje van 4 jaar oud na een bezoek aan St. Bernard Parish. Na onderzoek bleek het water in de buurten Violet en Arabi met de parasiet te zijn besmet.

Volgens experts kan een mens alleen besmet raken via een kleine opening in een bot in de schedel, in de buurt van de ogen. De autoriteiten doen er alles aan om geruchten te ontkrachten, die op dit moment de ronde doen. Zo denken veel mensen dat drinken van kraanwater onveilig is, maar maagzuur, hoge temperaturen en chloor zijn dodelijk voor de amoebe. Sinds 1962 zijn er in Louisiana 132 gevallen van besmetting gedocumenteerd, bijna allemaal met dodelijke afloop. Bij de dood van het jongetje werd alleen besmet water gevonden in het water van de verwarmingsketel. Hoe de amoebe daarin terecht kon komen, is nog een raadsel. Het waterbedrijf  voegt intussen extra chloor toe aan het leidingwater.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>