Delftse archeoloog als eerste westerling aanwezig bij opgravingen keizerlijke grond in China

De Delftse stadsarcheoloog Steven Jongma voert op uitnodiging van de gemeente Jingdezhen (China) archeologische opgravingen uit op het terrein van de keizerlijke porseleinovens, de Imperial Kiln Site [kiln=oven]. Meer dan 1000 jaar geleden werd in Jingdezhen het porselein uitgevonden en tot in de 19de eeuw werd hier, in een speciale afgesloten wijk, keizerlijk porselein geproduceerd. Steven Jongma, werkzaam bij Archeologie Delft, mag archeologisch onderzoek doen op dit voormalig keizerlijk grondgebied. Nog nooit is een westerse archeoloog zo dicht bij het vuur van de keizerlijke ovens geweest (bron: persbericht).

‘Er zijn veel landen waar de ‘echte archeologen’ alleen aan de rand van de put zitten, maar ik sjouw graag zelf met grond’, aldus Jongma. Dagelijks graaft hij met zijn handen in de heilige grond: ‘uittroffelen’ van een dik pakket afval uit de Ming-dynastie (1368-1644), met daarin kwaartkokers (bakvormen) en scherven keizerlijk porselein. Naast archeologisch werk geeft Jongma lezingen en bezoekt hij andere interessante opgravingen en keramiekmusea in Jingdezhen.

Het wereldberoemde Delfts Blauw ontstond in de 17de eeuw als kopie van het porselein uit Jingdezhen. In 2010 tekenden de burgemeesters van Delft en Jingdezhen een ‘Memorandum of Understanding’, met als recent resultaat ‘The Blue Revolution’, de tentoonstelling van Museum Prinsenhof Delft en het Imperial Porcelain Museum Jingdezhen. Het onderzoek van Jongma draagt bij aan archeologische onderzoek naar gebruikskeramiek van Archeologie Delft en levert input voor de tentoonstelling over Keizerlijk Keramiek, die Museum Prinsenhof Delft voorbereidt. Tijdens deze tentoonstelling, die gepland staat voor voorjaar 2016, zal nooit eerder in het westen getoond keizerlijk porselein uit China te zien zijn.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>