VS ontsnapte in 1961 aan kernramp

De Verenigde Staten zijn in 1961 ontsnapt aan een kernramp. Dat blijkt uit een Amerikaans document dat tot nu toe geheim was en dat The Guardian in handen kreeg. Onderzoeksjournalist Eric Schlosser werkt aan een boek over de nucleaire wapenwedloop in de Koude Oorlog en vroeg het document op met behulp van de Freedom of Information Act.  Een B-51 bommenwerper met twee waterstofbommen had op 23 januari 1961 (drie dagen na de inauguratie van president Kennedy) problemen boven de plaats Goldsboro in de staat North Carolina. Het toestel kwam in een vrije val terecht en verloor de kernbommen.

Van één van de bommen werkten drie van de vier veiligheidsmechanismen niet. Het vierde mechanisme werkte wel: een eenvoudige elektrische schakelaar blokkeerde het signaal naar de nucleaire kern van de bom. Het gevaarte ontplofte niet en een kernramp bleef uit. Het kernwapen had een kracht die 260 maal groter was dan de eerste kernbom op Hiroshima in 1945.  Uit het document dat Schlosser in handen kreeg, blijkt dat er tussen 1950 en 1968 zeker 700 incidenten waren, waarbij 1250kernwapens waren betrokken.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>