Le quatorze juillet: Frankrijk viert feest

IMG_20160516_131626Dinsdag 14 juli is het de nationale feestdag van Frankrijk: le quatorze juillet. Op 14 juli 1789 werd de Bastille in Parijs bestormd: het begin van de Franse revolutie. In 1880 werd dit de nationale feestdag. De hele dag zijn er in heel Frankrijk allerlei uiteenlopende activiteiten. Hoogtepunt is de militaire parade op de Champs-Elysée in Parijs.

President Hollande neemt de parade af van militairen, voertuigen, vliegtuigen en parachutisten. De dag wordt op veel plekken in het land afgesloten met vuurwerk. En de Tour de France hoopt natuurlijk dat een landgenoot de etappe van die dag wint, zoals dat tot nu toe een stuk of dertig keer gebeurde. In ons land staat het centrum van Maastricht - dat grenst aan de Nederlands-Franse taalgrens van België – in de regel in het teken van de Franse feestdag.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>