Tnaksgiving Day en Black Friday

IMG_20160602_125319Donderdag 27 november vieren de Amerikanen Thanksgiving Day. De dag wordt sinds 1621 gevierd, maar president George Washington maakte er in 1879 een feestdag van. Pas in de 19e eeuw werd de vierde donderdag in november een nationale feestdag waarop God wordt gedankt voor de oogst en andere goede zaken. In Canada, waar de oogst eerder wordt binnengehaald, valt de dag op de tweede maandag in oktober. Orthodoxe protestanten in ons land kennen de dag als Dankdag voor het Gewas. 

In de VS komt de hele familie bij elkaar en omdat de vrijdag meestal ook een vrije dag is, kan de familiereünie vier dagen duren. Traditioneel staat kalkoen op het menu: de dag heet ook wel ‘Turkey Day’. Bijgerechten zijn traditioneel aardappelpuree, zoete aardappelen, sperziebonen en veenbessen. Voor de maaltijd wordt traditioneel gekeken naar American Football. President Kennedy  introduceerde de gewoonte om één kalkoen gratie te verlenen: ieder jaar kiest de president een kalkoen uit die niet in de pan eindigt: de National Thanksgiving Turkey. Al even traditioneel start vrijdag na Thanksgiving het kerstseizoen en lokken winkeliers klanten met mega koopjes. De dag heet ‘Black Friday‘, vanwege de grote drukte, maar misschien ook omdat het vaak de eerste dag is waarop winkeliers winst gaan maken en ‘in het zwart’  komen te staan. Consuminderaars die vinden dat het allemaal wel wat minder – en bewuster – kan, ‘vieren’ sinds 23 jaar op deze vrijdag Buy-NothingDay en kopen niets.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>