Parijs: Macron en Netanyahu herdenken slachtoffers Franse holocaust

De Franse president Emmanuel Macron en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben zondag in Parijs de massale arrestatie van Joden in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. Vandaag 75 jaar geleden -in 1942 – werden tijdens een razzia meer dan 13.000 Joden samengedreven in wielerstadion Velodrome d’Hiver. 

Het merendeel werd daarna in veewagons naar Auschwitz gedeporteerd. Van hen overleefden minder dan honderd de oorlog. Het was de eerste keer dat een Israëlische premier bij de herdenking aanwezig was; hij was er op uitnodiging van Macron. De razzia en deportaties liggen nog altijd gevoelig in Frankrijk. Mede door de betrokkenheid van het Franse justitieapparaat was het onderwerp lange tijd taboe in Frankrijk. Pas in 1995, vijftig jaar na het eind van de Tweede Wereldoorlog, maakte president Chirac zijn excuses.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>