Herdenking Slag bij de Somme op 1 juli 1916

IMG_20160529_141509Vrijdag 1 juli wordt de Slag bij de Somme herdacht. De slag was een van de bloedigste veldslagen uit de geschiedenis, begon precies een eeuw geleden tijdens de Eerste Wereldoorlog, duurde vier maanden en eiste meer dan een miljoen levens. Britse en Franse troepen wilden de Duitsers bij de rivier de Somme in het noorden van Frankrijk de genadeklap toedienen. De eerste dag werd met bijna 20.000 doden de bloedigste in de Britse militaire geschiedenis. Onervarenheid was de belangrijkste oorzaak van het grote aantal Britse slachtoffers: het Britse leger bestond uit vrijwilligers die nooit eerder hadden gevochten.

De slag duurde 114 dagen en leverde de Britten een schamele 11 kilometer terreinwinst op. Uiteindelijk sneuvelden 420.000 Britten. 200.000 Fransen en 465.000 Duitsers. Donderdag waren koningin Elizabeth en prins Philip bij een herdenkingsdienst in de Londense Westminster Abbey. Prins William, zijn vrouw Kate en broer prins Harry woonden een dienst bij het monument in Thiepval bij, waar 70.000 Britten zonder bekend graf worden herdacht. Vrijdag komen prins Charles, zijn vrouw Camilla en de Franse president Hollande ook naar Thiepval, samen met 10.000 belangstellenden en honderden schoolkinderen.

Voor Frankrijk is de slag bij Verdun veel belangrijker; het is dan ook voor het eerst in tachtig jaar dat een Frans staatshoofd naar de herdenking van de slag bij de Somme komt. Een slag die volgens historici een grotere impact had: de Duitsers wijzigden daarna hun strategie en zette onderzeeërs in. Daardoor raakten de Amerikanen bij de oorlog betrokken en wonnen uiteindelijk de geallieerden.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>