Operatie Veritable bij Groesbeek, 70 jaar geleden: een vergeten slag

nederland19[1]Het is vandaag 70 jaar gelede dat Operatie Veritable begon. Het was de grootste aanval die vanuit Nederland in de Tweede Wereldoorlog werd ingezet, met meer succes dan de Slag om Arnhem (Operatie Market Garden). De poging van de geallieerden om via Arnhem de Rijn over te steken, mislukte in september 1944. Voor Operatie Veritable begon, in 8 februari 1945, was in de regio Nijmegen een troepenmacht van een half miljoen Britse en Canadese militairen opgebouwd.

Zie ook: D-Day, Normandy 1944 in Omniversum Den Haag

Operatie Veritable – ook wel de slag om het Reichswald genoemd – is in de vergetelheid geraakt: het was de opmars naar het Rijnlandoffensief waarbij de Duitse troepen uit het gebied tussen de Roer in Limburg en de Rijn in Duitsland werden verdreven (korte documentaire: klik hier). Vanuit Venlo hadden de Amerikanen met Operation Grenade de omsingeling compleet moeten maken, maar de Duitsers wisten hen tegen te houden door de dijken van de Roer door te steken. Eisenhower noemde Operation Veritable later ‘een uitputtingsslag tussen de geallieerden en de Duitsers’. Na zes weken, op 23 maart, wonnen de geallieerden. Ongeveer 100.000 mensen kwamen om. Het Nationale Bevrijdingsmuseum in Groesbeek besteedt veel aandacht aan de laatste twee jaar van de oorlog. Op de militaire begraafplaats in Groesbeek wordt een herdenking gehouden. Er liggen 2.600 gesneuvelden.

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>