Mons (Bergen) Culturele Hoofdstad Europa

In de Belgische stad Mons (Bergen, niet ver van de grens met Frankrijk) was zaterdag de aftrap voor Mons Culturele Hoofdstad van Europa (Mons2015), de titel die de stad dit jaar samen met het Tsjechische Pilsen mag gebruiken. De opening werd bijgewoond door koning Filip, koningin Mathilde, de Belgische premier Charles en een aantal politici. Voormalig premier Elio Di Rupo gaf als burgemeester van Mons het startsein.

In een kerk was de openingsceremonie voor 1200 genodigden en ‘s avonds was er feest in de straten van de oude stad. Vincent van Gogh woonde en werkte van 1878 tot 1880 in de Borinage, de Belgische mijnstreek. Hij wilde er predikant worden, maar dat mislukte. Hij begon er te met zijn schildercarrière. Tot en met 17 mei is de tentoonstelling Van Gogh in de Borinage in Mons te zien, met ruim zeventig schilderijen (waaronder kopieën), tekeningen en brieven uit het begin van zijn loopbaan. De opening van de tentoonstelling markeert het Van Gogh jaar; het is 125 jaar geleden dat de schilder overleed.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>