Grote brand slaat toe in historisch Noors dorp

Het historische dorp Laardalsoyri in het centrum van Zuid-Noorwegen zijn zeker 23 gebouwen door een grote brand verwoest. Zeker 90 mensen moesten met ademhalingsmoeilijkheden naar het ziekenhuis worden gebracht. De brand brak zaterdagavond rond 23.00 uur uit en legde en aantal houten huizen en winkels in de as. De brandweer rukte uit met groot materieel maar door de harde wind sloegen de vlammen over naar andere gebouwen.

Met graafmachines werden zelfs geulen gegraven om de vuurzee een halt toe te roepen. Honderden mensen werden geëvacueerd. Zeker 16 woningen zijn verwoest. De brandweer is bang dat het vuur op sommige plekken nog kan oplaaien. In het centrum van het 1.200 inwoners tellende dorp loopt een straat met meer dan 200 jaar oude houten gebouwen, die horen tot een beschermd stadsgezicht en een toeristische trekpleister is. De vuurzee heeft deze straat niet bereikt.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>