Herdenking slachtoffers Lommel

Woensdag 21 maart vond in de sporthal Souverein Arena in het Belgische Lommel de officiële herdenking plaats van het busongeluk in Zwitserland. Daarbij kwamen 28 mensen om het leven, van wie 22 kinderen van twee Belgische scholen. De meeste slachtoffers zaten op de basisschool ’t Stekske in Lommel. Het was geen begrafenis, maar een ‘moment van bezinning’, met indrukwekkende getuigenissen van families, toespraken, onder meer van een geëmotioneerde burgemeester Van Lommel en veel muziek.

Bij de herdenking waren de Belgische koning en koningin, premier Ruppo en Belgische politici aanwezig; uit Nederland kwamen prins Willem-Alexander, prinses Máxima, premier Rutte en de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer. Militairen brachten 15 lijkkisten van 14 kinderen en hun docent de sporthal binnen. De kisten met de kinderen waren wit. De administratief medewerker die mee was als reisbegeleider, is gisteren begraven. Één van de kinderen wordt op verzoek van de ouders in eigen kring begraven. Van hen stond een foto bij de kisten. In de zaal was plaats voor vijfduizend bezoekers. De helft van de plaatsen was voor familie en vrienden van de overledenen. Buiten konden vierduizend mensen de plechtigheid op twee tv-schermen volgen. Velen speldden witte lintjes op. Er zijn ‘troostmuren’ opgesteld, waar veel mensen kaartjes en bloemen achterlaten. Donderdag 22 maart vindt in leven een herdenkingsdienst plaats voor de zeven kinderen van een basisschool uit Heverlee.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>