Belastingconstructies Luxemburg uitgelekt

IMG_20161011_154405Er zijn 28.000 pagina’s aan belastingconstructies met Luxemburg uitgelekt. Multinationals uit de hele wereld betalen door ingewikkelde boekhoudtrucs en afspraken met de Luxemburgse belastingdienst aanmerkelijk minder belasting. Dat blijkt uit een eerste onderzoek van verschillende media, bijgestaan door onder andere Stehpen Shay, hoogleraar van de Harvard Law School. Het gaat om gegevens uit 2008 tot en met 2010.

Zie ook: Ook Nederland belastingparadijs voor multinationals

Uit de uitgelekte documenten blijkt dat meer dan duizend bedrijven vooral ‘structuren hebben opgetuigd’ rond leningen en rentebetalingen binnen het concern. Circa 340 bedrijven, waaronder Ikea, Deutsche Bank, Pepsi, Heinz en Amazon, hebben in overleg met de Luxemburgse belastingdienst ‘speciale bedrijfsstructuren’ opgezet. In de uitgelekte documenten speelt financieel adviseur Price Waterhouse Coopers (PWC) een grote rol. Andere internationale adviseurs zijn ongetwijfeld ook actief in Luxemburg, dus het aantal bedrijven dat naar het ministaatje stapte, zal vele malen groter zijn. Een aantal betrokken bedrijven zegt in een reactie dat het om oude zaken gaat die soms al meer dan een jaar geleden zijn afgebroken, maar volgens de onderzoekers gebruiken veel bedrijven die boekhoudtrucs nog altijd. Luxemburg ligt al maanden in de clinch met de EU over haar belastingstelsel.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>