India: Hooggerechtshof verbiedt ‘flitsscheiding’

Het Hooggerechtshof in India heeft een verbod uitgesproken over de ‘flitsscheiding‘: de praktijk van moslims om van hun vrouw af te kunnen komen door drie keer het woord ‘talaq’ (scheiding) uit te spreken.  Een meerderheid van de rechters vindt die regel ongrondwettelijk. De regel is een traditionele moslimpraktijk, maar staat niet in de Koran.

Volgens de ‘triple talaq’-regel kunnen mannen er eenzijdig gebruik van maken door hun vrouw drie keer het woord ‘talaq’ mee te delen. Dat kan ook per sms, brief of telefoon. In grote moslimlanden als Pakistan en Bangladesh is de regel al verboden, maar in India – met een grote minderheid van ruim 170 miljoen moslims – nog niet. Het Hooggerechtshof boog zich over de kwestie vanwege petities van moslima en mensenrechtenorganisaties. Het Hof noemt de regel nu ‘onislamitisch, willekeurig en ongrondwettelijk’.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>