Japan bereidt aftreden keizer Akihito voor

Japan kan beginnen met de voorbereidingen voor het aftreden van keizer Akihito. Het zou de eerste abdicatie van een Japanse keizer in 200 jaar zijn.  De 83-jarige vorst zei vorig jaar vanwege zijn leeftijd en gezondheid zijn plichten niet meer kan vervullen. Hij heeft een hartoperatie ondergaan en is behandeld voor prostaatkanker.

De huidige Japanse wet laat troonsafstand niet toe. De Japanse regering nam vrijdag een wetsvoorstel aan, dat naar het parlement wordt gestuurd. Het gaat om een eenmalige wetswijziging die niet geldt voor toekomstige keizers. Naar verwachting volgt eind van de maand de stemming in het parlement. Als het wetsvoorstel erdoor komt, zal de keizer worden opgevolgd door de 57-jarige kroonprins Naruhito. Japanse media gaan uit van een troonswisseling eind volgend jaar.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>