Resistente TBC in India

In India is een stam gevonden van de bacterie die tuberculose (tbc) veroorzaakt die totaal resistent is tegen alle bestaande antibiotica. Mensen die deze stam oplopen, kunnen niet worden genezen. Wereldwijd groeit de ongerustheid. In India en China waren al vormen bekend die niet reageren op één of een aantal antibiotica, maar de afgelopen twee jaar werden in Mumbai 12 patiënten behandeld met ‘een batterij aan medicijnen’ die niet aansloegen. Drie van hen zijn inmiddels gestorven.

 

Tuberculose, in de volksmond tering, tb of tbc, kan door de lucht worden overgedragen, bijvoorbeeld door hoesten en niezen. De bacterie kan zich jarenlang in een lichaam schuil houden en gaan opspelen als de weerstand van de ‘gastheer’ afneemt. Per jaar lopen wereldwijd negen miljoen mensen tuberculose op, vooral in ontwikkelingslanden, van wie er gemiddeld twee miljoen per jaar overlijden. Veel patiënten hebben ook hiv en aids: de twee ziekten versterken elkaar. Tuberculose kan worden bestreden met antibiotica, maar die moet maandenlang worden volgehouden. Veel mensen stoppen met de medicijnen zodra ze zich beter voelen: dat is vaak te vroeg, nog voordat de bacterie helemaal verdwenen is. Mede daardoor kunnen bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica. In Nederland is de ziekte zo goed als helemaal uitgeroeid.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>