Can’t Dutch this: Nederland voor het tweede jaar op rij de beste in Engelse taalkennis

IMG_20161011_154838Reeds voor de zevende keer publiceerde EF Education First vandaag een ranglijst van de beste non-native Engelssprekende landen ter wereld. De EF English Proficiency Index (EF EPI) laat zien dat Nederland qua Engelse taalvaardigheden dit jaar opnieuw bovenaan de lijst van tachtig onderzochte landen staat (bron: persbericht).

De EF EPI 2017 rangschikt 80 landen en gebieden op basis van gegevens en resultaten uit de EF Standard English Test (EF SET) van meer dan een miljoen volwassenen. De EF SET is ‘s werelds eerste gestandaardiseerde Engelse taaltoets en biedt studenten toegang tot een taalexamen van hoge kwaliteit. De test wordt wereldwijd door duizenden scholen, bedrijven en overheden gehanteerd, voor wie grootschalige testen voordien ontoegankelijk waren door hoge kosten. EF zet veel in op taalonderwijs, specifiek Engels taalonderwijs voor jongeren. “In de hedendaagse wereldeconomie overstijgen de voordelen van het leren van Engels de landsgrenzen” aldus Minh N. Tran, EF Senior Director of Research.

Het Nederlandse resultaat
Nederland staat voor het tweede jaar op rij op nummer 1 in de EF EPI. Utrecht presteert het beste van alle Nederlandse steden, opgevolgd door Amsterdam. Rotterdam staat op de 4de plek, na Den Haag. Eindhoven is de hekkensluiter. Nederland laat gemakkelijk de top Engels sprekende landen zoals Zweden en Denemarken achter zich en vergroot zijn voorsprong op buren Duitsland en Belgie. Het grootste verschil is te vinden bij de Nederlandse jongeren, die veel beter scoren dan hun buitenlandse buren. Dit is voornamelijk te danken aan de vroegere start van Engelse lessen voor de Nederlandse jeugd.

Terwijl onze Vlaamse buren pas met Engels in aanraking komen op de middelbare school, begint de Nederlandse jeugd reeds Engels te leren op de basischool. In het algemeen zijn het de vrouwen die beter scoren dan mannen op de Engelse taalvaardigheden test maar in Nederland is het andersom. Nederlandse mannen doen het beter dan Nederlandse vrouwen, maar het verschil is enkel 2 punten. Eén aspect dat niet wordt geëvalueerd in de EF SET is Engelse uitspraak. Zou dit wel beoordeeld worden, zou Nederland dan nog altijd nummer 1 zijn?

Opvallende resultaten van de EF EPI 2017 zijn onder meer:

  • Vrouwen spreken beter Engels dan mannen, maar in bepaalde regio’s is het verschil kleiner geworden dan in eerdere edities van de EF EPI.
  • Europa is het continent met het hoogste Engelse taalniveau: acht Europese landen hebben een plek in de top 10 afgedwongen. Landen in het Midden-Oosten zijn terug te vinden als hekkensluiter van de lijst.
  • Met negen landen is Afrika voor het eerst als aparte regio in de EF EPI opgenomen. Uit de resultaten blijkt dat Afrika het grootste onderscheid in sekse heeft: Afrikaanse vrouwen scoren beter dan mannen én boven het internationale gemiddelde.
  • Azië heeft na Europa ‘s werelds beste taalvaardigheden, maar de verschillen tussen individuele landen zijn er het grootst.
  • Ondanks de aanzienlijke uitgaven aan onderwijs in Latijns-Amerika scoort deze regio nog steeds lager dan het wereldwijde gemiddelde.
  • Engelse taalvaardigheden worden gelinkt aan economische voorsprong, sociale ontwikkeling en innovatie. In landen met betere Engelse taalvaardigheden is doorgaans sprake van hogere inkomens, een betere levensstandaard en meer investeringen en research & development.
  • Ook de EF English Proficiency Index for Schools (EPI-s), een aanvullend onderzoek van de EF EPI, werd vandaag gepubliceerd. De EF EPI-s evalueert de ontwikkeling van Engelse taalvaardigheden van middelbare scholieren en studenten in 26 landen. Hieruit blijkt dat jongeren hun Engelse taalkennis niet elk jaar op hetzelfde tempo vergroten.

De grote veranderingen in de EF EPI 2017
Dit jaar werden 7 nieuwe landen toegevoegd aan de ranglijst: Angola, Kameroen, Nigeria en Zuid-Afrika brengen de teller van Afrikaanse landen in de EF EPI op 9, waarmee het continent nu een aparte evaluatie bereikt. Verder kunnen we ook Bangladesh, Cuba en Griekenland voor de eerste keer op de ranglijst terugvinden. Van deze 7 nieuwe landen scoort Zuid-Afrika het sterkst, het bereikt namelijk al direct de 8ste plaats. Afgezien van deze nieuwkomer blijft de top 10 grotendeels onveranderd tegenover 2016. De EF EPI- en EPI-s-rapportages en landenfactsheets zijn te downloaden via www.ef.nl/epi/

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>