Kans op brand tijdens kerst en oud & nieuw driemaal groter

Tijdens kerst en oud & nieuw is de kans op brand drie keer groter dan anders. Dat meldt Interpolis in een persbericht: klanten hebben de laatste jaren 400 tot 500 keer te maken gehad met brand in hun woning. Op 1 januari is het aantal brandschades zelfs tien keer hoger dan op een andere dag. Grootste boosdoener is vuurwerk, maar ook kaarsen, vlam in de pan, schoorsteenbranden en kortsluiting kunnen ellende veroorzaken. Met een aantal eenvoudige maatregelen is veel leed te voorkomen (bron: persbericht).  

 

Kersttukjes drogen uit en zijn brandgevaarlijk als er een brandende kaars in staat. Dat geldt ook voor kerstbomen. Zet geen lange kaarsen op de verwarming: als er wordt gestookt, trekken ze krom en kunnen makkelijk omvallen. Kokkerellen is een ander gevarenmoment. Oud frituurvet, olie dat in aanraking met een hittebron komt, een niet geheel schone pan zijn oorzaken dat de vlam in de pan kan vliegen. Een blusdeken kan helpen. Zet de afzuigkap meteen uit en draai de warmtebron uit. Interpolis ontwikkelde begin dit jaar een blusschort: bij brand kan de blusdeken er in één ruk van worden losgetrokken.

 

Een knapperende open haard blijft knus, als de klep van de schoorsteen helemaal openstaat en er een vonkenscherm voor staat. Blus smeulend hout nooit met water, maar met zout, zand en soda of schuim of poederblusser. Een erkend bedrijf moet de schoorsteen minimaal eenmaal per jaar vegen. Voor kerstverlichting, gourmetten en andere apparatuur wordt vaak een verlengsnoer gebruikt, en als dat te weinig is, nóg een. Het ‘doorlussen’ van verlengsnoeren veroorzaakt oververhitting en gevaar op brand. Ook het niet volledig uitrollen van haspels kan leiden tot oververhitting.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>