Personal Computer dertig jaar oud

Dit weekend is de PC (Personal Computer) dertig jaar oud. Begin jaren tachtig zette IBM de computerwereld op z’n kop door te komen met de PC (zie foto). Op 12 augustus 1981 presenteerde het bedrijf in New York de eerste pc. Sinds 1972 waren er al hobbycomputers, maar vaak konden de verschillende systemen niet met elkaar worden verbonden. IBM PC werd de grondlegger van de huidige pc’s. De PC werd geleverd met het besturingssysteem DOS: samen veroverden ze de wereld.

Alle hedendaagse pc’s vinden hun basis in de structuur van IBM PC. De pc was bedoeld voor het bedrijfsleven, dat vanwege de opmars van de hobbycomputers een goedkoop alternatief zocht voor de zware computers die ze van IBM kochten. In het eerste jaar werden er een kwart miljoen pc’s verkocht, die in Nederland toen tienduizend gulden (4.500 euro) per stuk kostten. Dertig jaar na dato koopt de wereld jaarlijks 400 miljoen computers. De rek lijkt eruit, nu het tablet (de iPad van IBM) in opmars is. IBM stopte met pc’s en verkocht de pc-business verkocht in 2005 aan Lenovo.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>