Rwanda herdenkt genocide van 20 jaar geleden

IMG_20160527_161320Rwanda herdenkt de genocide van 20 jaar geleden. In 1994 vermoordden Hutu’s 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s. De vlam sloeg in het midden-Afrikaanse land in de pan toen op 6 april 1994 het vliegtuig met daarin de Rwandese Hutu-president Juvénal Habyarimana bij de hoofdstad Kigali werd neergeschoten. In de honderd dagen die erop volgden, is het een hel in Rwanda. Hutu’s werden opgehitst om Tutsi’s te vermoorden. Hele families werden afgeslacht.

In de jaren daarna zijn veel daders berecht. Ongeveer een miljoen mensen kregen een straf opgelegd, maar veel belangrijke daders lopen nog vrij rond, in andere Afrikaanse landen en in Europa. De herdenking vandaag in Kigali wordt bijgewoond door vertegenwoordigers uit verschillende landen. Namens ons land komt minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. Frankrijk is not amused over uitspraken van president Kagame van Rwanda en zegde af. Volgens Kagame hebben Frankrijk en België een rol gespeeld in de genocide. Namens België komt premier Elio Di Rupo. 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>