Resten oeroud continent onder Indische Oceaan ontdekt

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Onder de Indische Oceaan bevinden zich fragmenten van een supercontinent, dat 2 miljard tot 85 miljoen jaar geleden moet hebben bestaan. Noorse onderzoekers hebben bewijzen van een oeroud ‘verloren’ continent gevonden op Mauritius, een eiland ten oosten van Madagaskar. Ze hebben zogenaamde zirkonen gevonden: mineralen die ooit deel uitmaakten van Mauritia, een stuk land dat India met Madagaskar verbond. Waarschijnlijk brak de landmassa zo’n 85 miljoen jaar geleden in stukken en zonk naar de bodem van de Indische oceaan.

 

De wetenschappers vonden de oude mineralen (zogenaamde zirkonen) in zandkorrels op het strand van Mauritius. Ze zijn waarschijnlijk door een vulkaanuitbarsting op Mauritius terechtgekomen. De onderzoekers denken dat resten van Mauritia zo’n tien kilometer onder het eiland liggen, onder de bodem van de Indische Oceaan. Ze gaan door middel van seismisch onderzoek in kaart brengen wat er van die landmassa over is. Mauritia maakte deel uit van Rodina: een supercontinent dat uit alle landmassa op aarde bestond en 750 miljoen jaar geleden uiteen brak. India en Madagaskar zouden daarna nog honderden miljoenen jaren met elkaar verbonden blijven door Mauritia.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>