Oktoberfest München gestart met extra velligheidstoezicht

IMG_20160615_171259Zaterdag 17 september is in de Duitse stad München het jaarlijkse bierfeest Oktoberfest van start gegaan, voor de 183e keer. Na de schietpartij in de Beierse hoofdstad en de aanslagen in Würzburg en Ansbach zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Tassen en rugzakken zijn taboe; vanwege de regen zijn paraplu’s wel toegestaan. Het feestterrein op de Theresienwiese is voor het eerst helemaal omheind, er is cameratoezicht en alle bezoekers worden gefouilleerd.

De burgemeester van de stad sloeg traditioneel met twee hamerslagen de kraan van het eerste vat open en zei ‘O’zapft is!’ (er is getapt). Volgens de overlevering zegt het aantal slagen dat hij nodig heeft om het vat te openen iets over de kwaliteit van de burgemeester. Zijn voorganger had er twee jaar geleden vier slagen voor nodig. Je moet wel geld op zak hebben, want een welgevulde pul (van mega-omvang) kost een  euro of 10. Het Münchener Oktoberfest is het grootste volksfeest ter wereld – met naast bier drinken een mega kermis en optredens – en duurt dit jaar tot en met 3 oktober. Naar verwachting komen er zes miljoen mensen op af.

De traditie van een Oktoberfest is ook elders op de wereld te zien, zoals in de Canadese dubbelstad Kitchener/Waterloo, een uur rijden van Toronto, dit jaar van 7 tot en met 15 oktober. In deze regio settelden zich ooit veel Duitse immigranten en stichtten er steden als Hanover en New Berlin. De laatste stad kreeg in de Eerste Wereldoorlog een andere naam: Kitchener, een Britse oorlogsheld. In ons land kent Sittard een groot Oktoberfeest, dit jaar van 21 tot en met 26 oktober.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>