Chinees ruimtestation ‘Hemels paleis’ stort over enkele maanden op aarde neer

Het Chinese ruimtestation Tiangong-1, ook wel ‘Hemels paleis‘, stort waarschijnlijk binnen een paar maanden neer op aarde. Het gevaarte van 8,5 ton is sinds vorig jaar onbeheersbaar geworden en komt steeds dichter naar de aarde. Het station werd in 2011 gelanceerd en werd gebruikt voor zowel bemande als onbemande missies.

Nu het station op nog maar 300 kilometer van de aarde in dichtere atmosfeer komt, is het einde in zicht. Waarschijnlijk stort het ‘Hemels paleis’ tussen oktober en april volgend jaar neer. Het grootste deel zal worden vernietigd in de dampkring, maar er kunnen brokstukken tot wel 100 kilo op aarde neerkomen. Het gebeurt wel vaker dat op drift geraakte ruimteobjecten neerstorten, zoals de Skylab van de NASA in 1979 (in de buurt van Perth in Australië) en een startion van de voormalige Sovjetunie in 1991 boven Argentinië.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>