Zestig jaar geleden: eerste satelliet in de ruimte

Op 4 oktober lanceerde de mensheid de allereerste satelliet: de Sovjet Unie stuurde Sputnik 1 de ruimte in. Er ging een shock door de westerse wereld. Het was de tijd van de Koude Oorlog en het idee dat een Russisch ruimteschip het westerse luchtruim doorkliefde, deed het vrije westen sidderen. De lancering versnelde nieuwe politieke, militaire, technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen.

Sputnik 1 stelde nog niet veel voor: een metalen bolletje va n58 centimeter met vier radioantennes. De satelliet zond 21 dagen lang radiosignalen uit, tot de batterijen op waren. Op 4 januari 1958 verbrandde de Sputnik in de aardatmosfeer. Sputnik leidde tot een aantal succesvolle lanceringen van satellieten, zoals de Explorer, en de ontwikkeling van ruimtevaartorganisaties als NASA. Op 25 mei 1961 sprak de toenmalige Amerikaanse president John F. Kennedy voor het congres en kondigde aan dat voor het eind van de jaren ’60 een Amerikaan veilig op de maan moet landen en veilig terug naar huis komt.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>