Marslander waarschijnlijk neergestort door rekenfout

Marslander Schiaparelli is in oktober waarschijnlijk neergestort door een rekenfout: de lander dacht er al te zijn, maar moest op dat moment nog 3,7 kilometer afleggen. Dat is de voorlopige conclusie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Zoals gepland, ontvouwde de parachute zich op 12 kilometer hoogte. De meetapparatuur aan boord gaf vlak voor de landing een negatieve hoogteschatting aan.

Het systeem raakte overbelast, waardoor de lander dacht al op het Marsoppervlak te zijn geland. De lander koppelde zich los van de parachute en de remmotoren sloegen aan. Te vroeg: Schiaparelli stortte te pletter en explodeerde. De landing vwas een experiment, om de technologie te testen. Rond het jaar 2020 wil de ESA een onbemande rijdende verkenner naar de rode planeet sturen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>