Europese ruimtetelescoop Gaia gelanceerd

De Europese ruimtetelescoop Gaia is vanmorgen met succes gelanceerd. De sonde werd gelanceerd met een Russische Sojoezraket vanaf de Europese basis Kourou in Frans-Guyana. De vluchtleiding zat in de Duitse stad Darmstad. Op 7 januari moet Gaia op zijn eindbestemming aankomen: L2, een punt in de ruimte niet ver van de aarde, waarvandaan de sonde de sterren het beste kan observeren.

Gaia gaat de komende vijf jaar meer dan een miljard sterren observeren en hun posities, afstanden ten opzichte van elkaar en bewegingen vastleggen. Doel is de grootste en nauwkeurigste driedimensionale sterrenkaart ooit. De sonde gaat ook op zoek naar nieuwe planeten bij andere sterren en onbekende asteroïden in ons eigen zonnestelsel.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>