Vulkaan houdt Bali al weken in rep en roer

@Erik Feenstra

De vulkaan Agung houdt het Indonesische eiland Bali al weken in rep en roer. Inmiddels zijn ruim 122.000 mensen uit een straal van 12 kilometer rond de berg geëvacueerd, maar ook op grotere afstand zoeken bewoners een veiliger heenkomen. Verspreid over het eiland zijn zo’n 400 opvangplekken voor evacués ingericht in sporthallen, overheidsgebouwen en kampementen.

Nu er in het gebied honderden bevingen per dag worden geregistreerd, is de angst groot dat de vulkaan nu ieder moment kan uitbarsten. Volgens de dienst die over de vulkaan waakt, staat het magma tot aan de rand van de krater. In 1963 barstte de Agung voor het laatst uit. Er vielen 1100 doden; velen van hen werden verrast door een ‘pyroclastsche stroom‘, een combinatie van gas, lava, rots en as die zich snel verspreidde, zoals bij de uitbarsting v n de Vesuvius in  79 na Chr. Volgens deskundigen kan dit fenomeen zich nu weer herhalen als de vulkaan uitbarst.

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>