AIVD: Nederlandse jihadvrouwen kunnen gevaarlijk zijn

De Nederlandse jihadvrouwen kunnen een groeiende dreiging opleveren. Daarvoor waarschuwt de veiligheidsdienst AIVD vrijdag in een rapport. Nederland telt ongeveer honderd vrouwen die de jihad aanhangen en sinds 2012 zijn daarnaast zo’n 80 geradicaliseerde vrouwen naar IS-gebieden in Irak en Syrië afgereisd.

Nu het kalifaat steeds verder afbrokkelt en de eerste vrouwen mogelijk al terugkeren, kunnen beide groepen gevaarlijk zijn. Een klein deel is bereid geweld te gebruiken. Volgens de AIVD moet de rol van de vrouwen in het jihadisme niet worden onderschat. Zelf beweren ze nogal vaak dat ze teleurgesteld zijn en dat ze in IS-gebied alleen maar achter het aanrecht stonden, maar vaak stonden ze achter de jihadistische zaak, zowel in ons land als in het strijdgebied. De jihadvrouwen die daar al zeker drie jaar zitten, bouwden vaak een groot jihadistische netwerk op. Daarnaast denkt de AIVD fat tenminste honderd Nederlandse kinderen in hert strijdgebied zitten. Zij worden vaak geïndoctrineerd met het jihadistische gedachtengoed. De AIVD heeft het hierbij over een indirecte dreiging en ook die neemt toe.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>