Olympische Spelen in 2024 naar Parijs, in 2028 naar Los Angeles

De Olympische Zomerspelen gaan in 2024 naar Parijs en in 2028 naar Los Angeles. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité tijdens het IOC-congres in Lima bekendgemaakt. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Spelen dat in één keer twee opeenvolgende gaststeden worden uitgekozen. Voor beide steden zijn het de derde Spelen: de Franse hoofdstad ook gastheer in 1900 en 1924, de metropool aan de Amerikaanse westkust in 1932 en 1984.

Afzeggingen door een reeks serieuze kandidaten als Boston, Hamburg, Rome en Boedapest waren voor IOC-chef Thomas Bach reden om de reglementen te veranderen. Parijs en Los Angeles waren de als enige nog geïnteresseerd. In ruil voor 1,5 miljard euro kreeg hij Los Angeles zo ver om de kandidatuur voor 2024 te verruilen voor die van 2028 en zei: ‘Jullie zijn de eerste steden die volledig hebben geprofiteerd van de 20:20 agenda’, een agenda met hervormingen die in 2014 werd aangenomen.

In Parijs ligt 95 procent van de accomodaties klaar, in Los Angeles is het meer een particuliere zaak tussen de twee grote sportuniversiteiten USC en UCLA. In Parijs gelden de Spelen meer als een staatsonderneming. In 2020 vinden de eerstkomende Zomerspelen in Tokio plaats. De komende Winterspelen zijn volgend jaar in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, de daaropvolgende in 2022 in Peking.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>