Miljoenen pelgrims naar Mekka voor de hadj

Woensdag begint in Saudi-Arabië de hadj, de jaarlijkse pelgrimstocht voor moslims naar Mekka. Elk jaar – dit jaar tot en met 4 september – komen miljoenen pelgrims: als hij dat kan, moet iedere moslim eens in zijn leven eraan meedoen om zijn ziel te reinigen en de relatie met God te versterken. Tot nu toe zijn er al 1,8 miljoen mensen in Mekka aangekomen.

De profeet Mohammed hield zijn bedevaart in 632 en overleed kort daarna. De hadj kent een aantal vaste rituelen, waaronder het lopen van zeven rondes om de Kaäba (Zwarte Steen) in Mekka en een verblijf vijf kilometer verderop in Mina. In een plek in de woestijn staat een enorm tentenkamp waar de pelgrims de dag doorbrengen in gebed en meditatie. Donderdag volgt het hoogtepunt van de hadj: een tocht naar de berg Arafat, waar Mohammed zijn laatste preek hield. Vrijdag keren de pelgrims terug in Mina en gooien zeven stenen naar een stenen pilaar die de duivel symboliseert, zoals Abraham deed toen de duivel hem ervan wide weerhouden zijn zoon te offeren.

Door de massale toeloop vinden regelmatig rampen plaats: in 2015 kwamen 796 mensen om in het gedrang – al lag dat dodental vermoedelijk een stuk hoger – en in 2006 brak paniek uit in een mensenmenigte, wat meer dan 350 mensen het leven kostte. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert pelgrims aanwijzingen van de autoriteiten te volgen. alert te blijven en contact te houden met de reisorganisator.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>