Turkije schrapt evolutieleer uit lespakket scholen

Turkije schrapt de evolutieleer uit het lespakket van scholen. Volgens de Turkse onderwijsbond is de leer van Darwin ‘betwistbaar, controversieel en te ingewikkeld voor scholieren’. De evolutieleer stond op het biologieprogramma voor de derde klas van middelbare scholen: ‘Op die leeftijd zijn leerlingen nog niet in staat de wetenschappelijke achtergrond te begrijpen.’

Voortaan komt de leer pas aan bod op de universiteit. Turkse academici hadden eerder al kritiek op de maatregel: volgens hen is het streng-religieuze Saoedi-Arabië ‘het enige land ter wereld waar de evolutieleer niet wordt onderwezen.’ Veel islamitische geestelijken in he tMidden-Oosten betwijfelen Darwin’s leer, net als steng gelovigen in de christelijke hoek. In het nieuwe lesprogramma zou ook minder aandacht zijn voor de overtuiging dat religie en maatschappij los va elkaar staan: secularisme. Critici zijn bang dat Erdogan Turkije steeds religieuzer maakt en seculiere tradities opzij schuift.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>