Ramadan eindigt met Suikerfeest, vanaf zondag 25 juni

Zaterdag 27 mei begon de Ramadan: de vastenmaand voor moslims. Tussen zonsopgang en zonsondergang mochten zij niet eten, drinken, roken of vrijen. Het vasten wordt beschouwd als vorm van zuivering van de ziel, om ‘ongezonde gewoontes’ aan te pakken: ‘elke dag dat iemand vast, is een overwinning op lusten en begeerten’. De Ramadan strekt zelfdiscipline en helpt arme en hongerige mensen.  Kinderen en zieken hoeven er niet aan mee te doen. Na een maand is het feest: de vastenmaand eindigt met het Suikerfeest vanaf zondag 25 juni.

Het Suikerfeest begint wanneer de eerste maansikkel na nieuwe maan kan worden waargenomen. Dat verschilt per land: daarom is het voor Turken in Nederland op dinsdag feest en voor Marokkanen een dag later, afhankelijk van de datum het land van herkomst. Moslims gaan tijdens Ramadan na zonsondergang vaak op bezoek bij families en kennissen om lekker te eten. Op de dag van het Suikerfeest staan moslims extra vroeg op om zich uitgebreid te verzorgen, voor ze gaan vieren dat ze het vasten een hele maand hebben volgehouden. Bij familiebezoek wordt veel zoetigheid gegeten (vandaar de naam ‘Suikerfeest’).

De vastenperiode begint altijd in de negende maand, op de eerste ochtend met nieuwe maan.  De begindatum verschilt ieder jaar, omdat de islamitische kalender is gebaseerd op de maan en niet op de zon. Daardoor duurt een maand 29 tot 30 dagen en zijn er 354 dagen per jaar (11 dagen minder dan het westerse zonnejaar) en verschuift Ramadan ieder jaar tien dagen naar voren. Volgens moslims geeft dat de rechtvaardigheid van de Schepper weer. Anders zouden gelovigen op het ene halfrond altijd tijdens lange zomerdagen moeten vasten en op de andere kant van de aardbol altijd tijdens kortere winterdagen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>