Relieken Sint Nicolaas gaan op reis naar Rusland

Zondag gaan de relieken van Sint Nicolaas op reis naar Rusland: van Bari in het zuiden van Italië naar een kathedraal in Moskou en een klooster in Sint-Petersburg. Nicolaas zou rond 280 in Turkije zijn geboren en zou bisschop van Myra zijn geweest, een plaats in het zuidoosten van Turkije. Daar zou hij meerdere wonderen hebben verricht.

Hij is onder meer patroonheilige van de zeevaarders en van de stad Amsterdam en is in ons land vooral bekend als Sinterklaas, de goedheiligman die kinderen met cadeautjes blij maakt. In de 11e eeuw brachten Italiaanse zeelieden ribben die van Nicolaas zouden zijn geweest naar Bari, omdat ze bang waren dat zijn graf door de opmars van de Turken onbereikbaar zou worden. Sindsdien liggen de relieken in Bari.

De katholieke heilige is ook onder Russisch-orthodoxe gelovigen populair. Naar verwachting komen duizenden van hen naar de kathedraal of het klooster. In 2011 werd in Moskou een riem tentoongesteld die van Maria zou zijn geweest. Toen stonden bezoekers tot 24 uur in de rij om te komen kijken. Eind juli keren de relieken terug naar Bari.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>