Rusland: Oktoberrevolutie honderd jaar geleden

Op dinsdag 7 november is het honderd jaar geleden dat in Rusland de Oktoberrevolutie begon. Daarbij namen de communisten de macht over. Na een burgeroorlog vormden ze in 1922 de Sovjet-Unie (USSR). Volgens de juliaanse kalender, die toen nog in Rusland werd gebruikt, vond de revolutie op 25 oktober plaats.

Hoewel de gebeurtenis de geschiedenis inging als een van de belangrijkste omwentelingen van de 20e eeuw in Europa, besteden de Russen er zelf niet al te veel aandacht aan. De USSR vormde zeven decennia een belangrijke wereldmacht die tijdens de Koude Oorlog veel invloed had op de rest van de wereld. Poetin heeft geen herdenking georganiseerd. De door Poetin gesteunde Russische orthodoxe kerk ziet de revolutie als een zwarte bladzijde uit de Russische geschiedenis/ In 2000 heeft de kerk de door de communisten vermoorde tsaar Nicolaas II en zijn familie heilig verklaard. Sinds 2004 is 7 november in Rusland geen officiële feestdag meer.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>