Catalonië onafhankelijk, maar voor hoe lang? Madrid zal zeker ingrijpen

De escalatie waarvoor velen vreesden wordt waarheid: Catalonië heeft zich onafhankelijk verklaard en Madrid heeft daarop besloten in te grijpen. Gisteren was er nog sprake van regionale verkiezingen, maar vandaag werd totaal anders: het Catalaanse parlement stemden voor onafhankelijkheid, een motie die was ingediend door twee nationalistische partijen.

Overigens liep de oppositie voor de stemming de zaal uit; van alle Catalanen ging 40 procent naar de de stembus: een groot deel van de bevolking is helemaal niet voor afscheiding. Het is de vraag wat de ‘papieren republiek’ inhoudt: voor rebellie staat een gevangenisstraf van dertig jaar. In de straten van Barcelona en andere grote Catalaanse steden groeit de mensenmassa om te feesten, maar ook te demonstreren. Er hangt spanning in de stad hoe Madrid zal reageren. Het feest is waarschijnlijk van korte duur.

Een half uur na de onafhankelijkheidsverklaring stemde de Spaanse Senaat in met  de invoering van artikel 155 va nde grondwet: dat geeft Madrid het recht om in te grijpen in een opstandige regio. De Spaanse premier Rajoy benadrukte de Spanjaarden vooral de rust te bewaren. Hij zal hebben geleerd van het geweld van een paar weken geleden: ingrijpen kan bijvoorbeeld door de geldkraan dicht te draaien. In oktober 1934 riepen de Catalanen ook de onafhankelijkheid uit. Het duurde tien uur voor de Spaanse regering ingreep.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>