Catalaanse onafhankelijkheid: Barcelona aarzelt, Madrid beslist vrijdag

Komende vrijdag beslist de Spaanse Senaat over het verzoek van premier Rajoy om het Catalaanse regiobestuur onder leiding van Puigdemont af te zetten. Het Spaanse Parlement was met grote meerderheid voor, inclusief de grote oppositiepartijen en een grote meerderheid van de Spaanse bevolking – ook veel Catalanen. Barcelona aarzelt.

Donderdag komt het Catalaanse parlement bij elkaar. De kans bestaat dat tijdens die zitting wordt besloten dat Catalonië de onafhankelijkheid uitroept. Als de Senaat met het verzoek van Rajoy instemt, kunnen zaterdag maatregelen van kracht worden waardoor Madrid de controle over de Catalaanse financiën, politie en publieke media overneemt. Puigdemont had het zaterdag over ‘de zwaarste aanval op de democratie sinds dictator Franco (1892-1975). Hij is van plan de zitting van de Senaat in Madrid bij te wonen.

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>