Het wordt nu menens in Spanje: Catalonië komt onder direct bestuur van Madrid

Het kas-en-muis-spel tussen Barcelona en Madrid lijkt voorbij: de Spaanse regering gaat Catalonië onder direct bestuur van Madrid brengen. Dat gebeurt op basis van artikel 155 in de grondwet, die voor het eerst sinds de herinvoering van de democratie worden gebruikt. Premier Rajoy maakte na urenlang overleg met zijn ministers bekend de Spaanse senaat te vragen om de Catalaanse president Puigdemont en diens regering af te zetten. 

Dat wordt een formaliteit, omdat Rajoy een absolute meerderheid heeft en de oppositiepartijen de motie zullen steunen. De senaat vergadert er komende week over. De regering van Catalonië dreigt de onafhankelijkheid uit te roepen: reden voor Rajoy om tot actie over te gaan. Er zal niets veranderen aan de autonomie van de deelstaat, alleen zullen de taken van het regiobestuur tijdelijk worden ondergebracht bij het centrale gezag in Madrid. De Spaanse koning heeft zich opnieuw uitgesproken tegen onafhankelijkheid. Ook het leeuwendeel van de Spanjaarden is tegen afsplitsing, in Catalonië minder dan de helft van de bevolking.

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>