Duizenden mensen in Madrid en Barcelona de straat op om op te roepen tot dialoog

In Madrid en Barcelona zijn duizenden mensen in het wirt gekleed de straat opgegaan om op te roepen toe dialoog tussen de kemphanen. Ze dragen witte kleren en hebben geen vlaggen bij zich om te laten zien dat ze neutraal zijn. Dialoog: het zou kunnen en na een jaar of veertig democratie zou zoiets toch mogelijk moeten kunnen zijn. Het lijkt erop dat de federale overheid in Madrid en die van Catalonië in Barcelona de hakken in het zand hebben gezet.

In Madrid gingen duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen onafhankelijk van Catalonië. Naar verwachting spreekt regio president Puigdemont dinsdag het regionale parlement toe over de uitslag van het referendum van afgelopen weekend. Mogelijk gaat hij dan ook de onafhankelijkheid uitroepen. De eerste gevolgen worden nu al zichtbaar: de grootste bank van Catalonië, de CaixaBank, verhuist haar hoofdkantoor naar Valencia. Donderdag liet de Banco Sabadell al weten hetzelfde te doen naar Alicante. Ook energiebedrijf Gas Natural SDG vertrekt: naar Madrid. De verwachting is dat meer bedrijven en investeerders zullen volgen. De federale overheid maakte de verhuizing een stuk makkelijker door  vrijdag hierover een wet aan te nemen.

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>