Catalonië: spanning in Spanje loopt op

Zondag wordt in Catalonië een referendum gehouden over onafhankelijkheid van Catalonië. Het Catalaanse bestuur vindt het niet in strijd met de Spaanse grondwet; dMadrid wel. De Spaanse autoriteiten doen er dan ook alles aan om roet in het eten te gooien. Bij een inval in het Catalaanse telecommunicatiecentrum heet de politie de technologie onklaar gemaakt om elektronisch te kunnen stemmen.

Alle software die de stembureaus met elkaar verbindt, is buiten gebruik gesteld. Stemmen op papier kan wel: de kopieermachines ‘maken overuren’. De politie sluit alle stemlokalen. Voorstanders die stemlokalen bezet houden, moeten zondagochtend voor 06.00 uur zijn vertrokken, anders riskeren zij een boete va n300.000 euro.In veel Spaanse steden zijn mensen de straat opgegaan om tegen het referendum te stemmen, ook in Barcelona, waar de straten verder vooral worden bevolkt door voorstanders van afscheiding. In totaal mogen 5,2 miljoen Catalanen zondag naar de stembus. De Catalaanse onafhankelijkheidsbegiging ANC hoopt op een opkomst van zo’n miljoen mensen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>