‘Als het in elk land zou zijn gegaan als in Tunesië…’

‘Als het in elk land zou zijn gegaan in Tunesië, met dialoog, tolerantie en gelijke rechten voor iedereen, waren er nu minder vluchtelingen geweest.’ Dat zei de voorzitter van het Nobelcomité vandaag bij de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede in Oslo. In aanwezigheid van de Noorse koning Harald kregen het Tunesische Nationale Dialoogkwartet de Nobelprijs overhandigd.

Het kwartet bestaat uit vier organisaties die na de Jasmijnrevolutie in 2011 – het begin van de Arabische Lente – voorkwamen dat het in Tunesië kwam tot een burgeroorlog; een vakbond, een werkgeversorganisatie, een mensenrechtenorganisatie en de orde van advocaten.’Tunesië laat zien dat moslims en seculiere partijen kunnen samenwerken en oplossingen kunnen vinden in het belang van het land’, aldus de voorzitter. Toen het uit de hand dreigde te lopen met aanslagen en demonstraties, stelde het kwartet gesprekken voor aan alle politieke partijen in het land, op basis van gelijkwaardigheid. Daardoor kwam er in januari 2014 zonder problemen een nieuwe grondwet, volgens het Nobelcomité ‘de meest egalitaire en democratische in de Arabische wereld’.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>